Cal Gorina: Una masia amb històries per explicar (i IV)

A principis del segle XX, la propietat d’aquesta masia canvia de mans i passa a pertànyer a la família Gorina.
Santiago Gorina fou alcalde del municipi entre 1925 i 1929, en plena dictadura de Primo de Rivera, i molt breument els mesos de maig i abril de 1939.
El senyor Gorina participava dels actes socials de la època tal com queda recollit a la crònica de successos de diaris com “La Vanguardia”.

La Vanguardia 17 de Març de 1928

D’altrabanda destaca la seva propera relació amb “Unión Patriótica”, partit fundat a instàncies del dictador Primo de Rivera, integrada finalment a “Falange Española”

La Vanguardia 2 d’Octubre de 1928


¡Viva España, Viva el Rey y Viva el General Primo de Rivera!

El subministrament d’aigua procedent de Canyelles continua sent fonamental per la masia, com reflecteix la construcció d’un sistema de distribució d’aquesta aigua per vendre-la i distribuir-la a una part de la població.
Aquest sistema, que podria haver començat a funcionar cap els anys 1915-20, facilitava aigua a habitatges del carrer Sant Pere d’Ullastre, les mensualitats de les quals havien de pagar-se a casa del propietari Santiago Gorina.
Actualment, dins el recinte de Cal Gorina es conserva un dipòsit i una torre, testimonis d’aquest sistema hidràulic.

Segons la veu popular, des de la  torre miranda de forma quadrangular, es vigilaven els parcers de la finca. Tot i que els vitralls no devien donar una imatge massa clara…

Durant la Segona República la casa, requisada, va ser el lloc on va néixer  l’agrupació local de la F.A.I.

El Sindicato Unico de Oficios Varios castellarense contaba con una larga trayectoria en esta localidad y cuando dos meses y medio antes de comenzar la guerra civil se celebra el Congreso nacional de Zaragoza, cuenta con una afiliación de 743 trabajadores. Su sede social estará en la calle Centre núm. 8 (edificio incautado a Santiago Gorina) y como presidentes de su Junta figurarán, sucesivamente, Manuel Anton Salvador, Dídac Hernández García y Josep Malla. Otros militantes destacados del mismo fueron Joaquín Juliana (secretario general), Julián Ventura (delegado en el Congreso de Zaragoza) y Francesc Comellas Linares.
Actividad política de la izquierda libertaria en la comarca del Vallés Occidental durante la guerra civil. Matias Vargas Puga. Tesi Doctoral 2001

Segons sembla, un cop la família Gorina recupera el seu estatus i propietats, Santiago Gorina organitza un bon xeflis a base de marisc de closca al pati de casa seva amb una bona colla d’amics importants. Les restes d’aquest àpat no gens usual a l’època van aparèixer en les excavacions realitzades per Jordi Roig i Joan Manuel Coll.

Ai! Si el Santiago aixequés el cap i veies la que hem organitzat a la que era casa seva… Ja ja ja!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s